Rekordmånga kvinnliga sökanden
Stockholm den 14 april 2021 Idag presenterades två nya lag som ska tävla i professionell matlagning för Sverige i de officiella mästerskapen Culinary World Cup 2022 i Luxemburg samt Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Kocklandslagen har beslutat att visa vägen i restaurangbranschen med ett nytt, modernt och inkluderande ledarskap. I Juniorkocklandslaget är fyra av elva tjejer. Kocklandslaget leds av historiens första kvinnliga coach Marie Skogström och här ingår bl a Årets kock Ludwig Tjörnemo, Mathilda Ewaldh och Ida Bauhn samt tidigare medlemmarna Anton Husa och Kasper Kleihs.
Kockar från Aira, Étoile, Portal, Oaxen, Hantverket, Mutantur och många fler restauranger på hög nivå ingår i lagen som representerar Sverige.
”Det känns bra att kunna presentera den nya tidens kocklandslag. Med dessa landslag visar vi inte bara upp den svenska moderna, världsledande matlagningen på unika råvaror med högt tekniskt kunnande i världen utan också vårt svenska moderna ledarskap” säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.
Juniorkocklandslaget ska försvara sin guldmedalj från förra Culinary Olympics och Kocklandslaget försvarar guld i Culinary World Cup samt jagar guld efter förra årets silvermedalj i Culinary Olympics. Många och långa timmar läggs ned i träningsköken för att slipa på varje detalj (se regler i bilaga 2). Inte alla vet att Sverige är världsledande i internationell tävlingsmatlagning och satsningen är stor för att skapa ökad kännedom. Ambitionen är att fler svenskar följer landslagets tävlingar.
JUNIORKOCKLANDSLAGET
Emmah Strömberg, Étoile
Harald Linder, Aira
Eric Hristov, Hesselbo
Kristin Hamberg, Lindeberg Bageri & Konditori
Melvin Glimstål, Oaxen
Matilda Pylkkö, 2:a våningen
Tia Strandberg, Hantverket
Oliver Meriot, Feira
Wictor Winqvist, Torekov Golfkrog
Dennis Hamrin, Mutantur
Jakob Persson, Bocuse d'Or Sverige Commis
Anders Karlsson, Coach
Sebastian Pettersson, Coach
KOCKLANDSLAGET
Marcus Bremdal, Wedholms fisk
Jerome Ianmark Calayag, Portal
Ida Bauhn, Den Gyldene Freden
Michael Andersson, Allegrine
Matilda Ewaldh, Frilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)
Viktor Thulin, Kitchen & Table Malmö Live.
Ludwig Tjörnemo, Ètolie/frilans/Årets kock
Anton Husa, Café Marmelad
Kasper Kleihs, Étoile
Ludvig Persson, Portal
Erik Möller, Gotia Towers
Marie Skogström, Coach
Jens Ericsson, General Manager
Idag lanseras också en ny hemsida skapad av multitalangen och coach Sebastian Pettersson med ny design och nytt innehåll (här finns också pressbilder) och den gamla kocklandslaget tas bort:
Följ Kocklandslagen på @juniorkocklandslaget och @kocklandslaget på Instagram och Facebook.
För ytterligare information eller intervjuer, kontakta:
Lisa Lönner, pressansvarig Kocklandslaget och Prat PR: lisa.lonner@prat.se 070 200 94 14
Bilaga 1: Mer om medlemmarna i Kocklandslagen
JUNIORKOCKLANDSLAGET
Namn: Anders Karlsson, coach
Född: 1979
Arbete: Frilanskock
Bästa matupplevelse: Finns många men Bon Lloc för cirka 20 år sedan, Noma för att man alltid måste tänka efter när man äter där eller samosas på gatan i Goa. Det hela handlar mycket om var man är i livet.
Favoritkrog: Lilla Ego, Stockholm
Tips i köket: Smaka mycket och ofta. Tro på dig själ
Namn: Sebastian Pettersson, coach
Född: 1995
Arbete: Frilanskonditor/matfotograf
Bästa matupplevelse: En spontan middagsbjudning på landsorten i södra Frankrike med lokala råvaror från alla granngårdar.
Favoritkrog: Trattoria la Strega, Göteborg
Tips i köket: Arbeta metodiskt och strukturerat. Lita på dina lagkamrater
Namn: Emmah Strömberg
Född: 2000
Arbete: Kock på Ètoile
Bästa matupplevelse: Dinner by Heston Blumenthal
Favoritkrog: Minako
Tips i köket: Omringa dig av människor som driver dig till att bli bättre och inspirerar. Var uppmärksam på din omgivning och skriv ner allt.
Namn: Harald Linder
Född: 2000
Arbete: Kock på Aira
Bästa matupplevelse: Nyfångad, nygrillad torsk på en klippa vid havet i norra Norge
Favoritkrog: Hantverket
Tips i köket: Var inte rädd! Våga försöka, våga misslyckas, våga prova nya saker, våga ställa frågor och våga be om hjälp.
Född: 1999
Namn: Erik Hristov
Född: 2000
Arbete: Kock på Restaurang Hesselbo
Bästa matupplevelse: Agnolotti med pumpa och tryffel-beurre blanc, matad med sked under en brinnande fredags-service på Adam & Albin våren 2019
Favoritkrog: Sensum
Tips i köket: Laga mat som du tror på!
Namn: Kristin Hamberg
Född: 1999
Arbete: Konditor på Lindeberg Bageri & Konditori
Bästa matupplevelse: Le Petit Nice, Marseille
Favoritkrog: Hantverket
Tips i köket: Man vet aldrig när man behöver en liten vinkelpalett!
Melvin Glimstål
Född: 2000
Arbete: Kock på Oaxen Krog
Bästa matupplevelse: Farsans risotto, runt det runda bordet hemma i Skåne som barn
Favoritkrog: Punk Royale
Tips i köket: Våga misslyckas, för att lära sig hur man ska lyckas
Namn: Matilda Pylkkö
Född: 2000
Arbete: Just nu Lindeberg, snart 2:a våningen i Halmstad.
Bästa matupplevelse: Sommarmiddagar hos min mormor
Favoritkrog: Sensum
Tips i köket: Var nyfiken och noggran!
Namn: Tia Strandberg
Född: 2000
Arbete: Kock på Hantverket
Bästa matupplevelse: Djuret, 2019
Favoritkrog: Barbro
Tips i köket: Smaka
Namn: Oliver Meriot
Född: 2000
Arbete: Arbetar inför öppning av Restaurang Feira i Östermalmshallen
Bästa matupplevelse: Första gången jag åt stekt anklever med min släkt i Frankrike.
Favoritkrog: Daniel Berlin Krog
Tips i köket: Att aldrig snåla med löken
Namn: Wiktor Winqvist
Född: 2000
Arbete: Torekov Golfkrog
Bästa matupplevelse: Besöket på matmarknaden ”La Boqueria” i Barcelona. Det var en fantastisk atmosfär och otroligt stort utbud av olika restauranger och marknadsstånd. Maten som serverades var ljuvlig och tilltalande, en riktig smakupplevelse.
Favoritkrog: Aquavit London
Tips i köket: Ensam är inte stark! För att lyckas i köket krävs det ett bra teamwork och en vass kniv
Namn: Dennis Hamrin
Född: 2000
Arbete: Kock på Mutantur
Bästa matupplevelse: Paj med vårlök, rabarber och lätt grillade brytbönor på Gastrologik
Favoritkrog: Västergatan, Malmö
Tips i köket: Man har alltid tid för skoj
Namn: Jakob Persson
Född: 2000
Arbete: Bocuse d'Or Sverige Commis
Bästa matupplevelse: Pasta kl 01 på Barabba i Köpenhamn, efter en tuff lördagsservice
Favoritkrog: Farang
Tips i köket: Var lugn och andas
KOCKLANDSLAGET
Namn: Marie Skogström, coach
Född: 1900-talet
Arbete: Äger & driver Mat & Vin Slottsparken, Malmö
Bästa matupplevelse: En tidig vårdag på Tickets i Barcelona
Favoritkrog: Är en plats där man känner sig som hemma och man vill stanna länge!!
Tips I köket: Våga utmana för att utvecklas och lär känna din smakpalett!
Namn: Ludwig Tjörnemo
Född: 1991
Arbete: Frilanskock/Étoile
Bästa matupplevelse: Att få äta menyn på chefs table på Per Se
Favoritkrog: Frantzén
Tips i köket: Var noggrann och smaka gärna en extra gång
Namn: Anton Husa
Född: 1993
Arbete: Café Marmelad
Bästa matupplevelse: Nattamat efter en lång och tuff service på Upper House
Favoritkrog: Lasse på Heden
Tips i köket: Skratta mycket!
Mest spelade låten i köket
Namn: Kasper Kleihs
Född: 1993
Arbete: Konditor på Étoile
Bästa matupplevelse: Osteria Francescana
Favoritkrog: Gastrologik
Tips i köket: Jobba rent och strukturerat
Namn: Marcus Bremdal
Född: 1983
Arbete: Wedholms Fisk
Bästa matupplevelse: Frantzén
Favoritkrog: Har många restauranger som favoriter men en som jag alltid måste besöka när jag är i Köpenhamn är restaurang Schönemann, den ligger varmt om hjärtat.
Tips i köket: Glädje! Det ska vara roligt att laga mat.
Namn: Jerome Calayag
Född: 1996
Arbete: Portal
Bästa matupplevelse: Daniel Berlin, Frantzén och Toyo Eatery i Filippinerna med min pappa.
Favoritkrog: Portal
Tips I köket: Jobba lugnt, rent och metodiskt.
Namn: Ida Bauhn
Född: 1992
Arbete: Den Gyldene Freden
Bästa matupplevelse: Soyokaze (Toro event 2018)
Favoritkrog: Barrafina
Tips I köket: Ha en plan.
Namn: Michael Andersson
Född: 1987
Arbete: Allegrine
Bästa matupplevelse: Alinea pop-up Madrid (2016), Flora bar (NYC, Stängd 2020)
Favoritkrog: Flora bar (NYC, Stängd 2020).
Tips i köket: Planering och förberedelse.
Namn: Matilda Ewaldh
Född: 1997
Arbete: frilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)
Bästa matupplevelse: hampholmen
Favoritkrog: Grano Göteborg
Tips I köket: Ha roligt!
Född: 1996
Arbete: Kitchen & Table Malmö Live
Bästa matupplevelse: En av mina bästa matupplevelser var när jag var på 3-stjärniga Onyx i Budapest.
Favoritkrog: Har ingen direkt favoritkrog, älskar att prova nytt hela tiden för inspiration.
Tips I köket: Jobba alltid rent och organiserat, våga ta hjälp av kollegor och våga prova saker som man aldrig provat förut, ibland måste man misslyckas för att lyckas.
Mest spelade låten i köket: (Måste finnas på Spotify)
Namn: Ludvig Persson
Född: 1997
Arbete: Portal
Bästa matupplevelse: Söndagsmiddag hos min gammelfarmor Signe, hemgjorda köttbullar med socker på, pressgurka och brunsås. Sedan efterrätt, lättvispad grädde och inlagda persikor.
Favoritkrog: Bananas
Tips i köket: Att ha kul och att vara nyfiken.
Namn: Erik Möller
Född: 1987
Arbete: Kock/konditor Gothia Towers
Bästa matupplevelsen: När jag fick en riktig hamburgare på the Barn.
Favoritkrog: Familjen (bra drinkar och fantastisk råbiff).
Tips i köket: Krångla inte till det! Fantastiskt bra råvaror är bra som dom är.
GENERAL MANAGER, båda lagen

Namn: Jens Ericsson
Född: 1982
Arbete: General Manager Svenska Kocklandslagen
Bästa matupplevelse: Kadeau på Bornholm 2017
Favoritkrog: Dryck och mat i Uppsala
Tips i köket: Smaka upp maten ordentligt
Bilaga 2 – tävlingsregler och tävlingsupplägg Culinary World Cup
Kocklandslaget i Culinary World Cup
Kall och varm buffé för Kocklandslaget
Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.
6 st olika varianter av plockmat (s k FingerFood) varav 4 st kalla och 2 st varma canapéer (serveras som buffé).
1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).
1 st Veganförrätt
1 st varmrätt
1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.
3 st petit fourer baserat på lagets eget val av smak och utformat i mindre petit forer som får väga 6-14g.
Skulptur i endast socker och/eller choklad som ska vara 60-100 cm.
Varmkök för kocklandslaget
Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.
110 portioner av följande:
Förrätt:
Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.
Varmrätt:
Varm huvudrätt med något från slaktaren som huvudråvara.
Dessert:
Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.
JUNIORTÄVLING WORLD CUP
Kall och varm buffé för juniorerna
Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. En råvarukorg för huvudrätten meddelas av tävlingsorganisationen en månad före tävlingsdagen och samma råvaror gäller för alla lag. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.
4 st olika varianter av plockmat (s k Finger Food) varav två kalla och två varma
1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).
1 stngsstandard och från högre nivå på restaurang.
1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.
Varmkök för juniorerna
Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.
60 portioner av följande:
Förrätt:
Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.
Varmrätt:
Varm huvudrätt med antingen nöt, fläsk, lamm, fågel eller vilt som huvudråvara.
Dessert:
Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.
Om De svenska Kocklandslagen
Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget tillsammans utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Marie Skogström är coach för svenska Kocklandslaget och coacher för svenska Juniorkocklandslaget är Sebastian Pettersson och Anders Karlsson. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget guld och svenska Kocklandslaget silver. Svenska Kocklandslaget tog guld i Senaste VM. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening. Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget behöver starka partners för att stötta lagens insatser. Fyra huvudparters har hittills presenterats: Electrolux Professional, Martin & Servera, Unilever Food Solutions samt Västerbottensost.
留言