Två historiska kocklandslag ska försvara guld i Culinary World Cup 2022 och Culinary Olympics 2024

Rekordmånga kvinnliga sökanden


Stockholm den 14 april 2021 Idag presenterades två nya lag som ska tävla i professionell matlagning för Sverige i de officiella mästerskapen Culinary World Cup 2022 i Luxemburg samt Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Kocklandslagen har beslutat att visa vägen i restaurangbranschen med ett nytt, modernt och inkluderande ledarskap. I Juniorkocklandslaget är fyra av elva tjejer. Kocklandslaget leds av historiens första kvinnliga coach Marie Skogström och här ingår bl a Årets kock Ludwig Tjörnemo, Mathilda Ewaldh och Ida Bauhn samt tidigare medlemmarna Anton Husa och Kasper Kleihs.


Kockar från Aira, Étoile, Portal, Oaxen, Hantverket, Mutantur och många fler restauranger på hög nivå ingår i lagen som representerar Sverige.

”Det känns bra att kunna presentera den nya tidens kocklandslag. Med dessa landslag visar vi inte bara upp den svenska moderna, världsledande matlagningen på unika råvaror med högt tekniskt kunnande i världen utan också vårt svenska moderna ledarskap” säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.

Juniorkocklandslaget ska försvara sin guldmedalj från förra Culinary Olympics och Kocklandslaget försvarar guld i Culinary World Cup samt jagar guld efter förra årets silvermedalj i Culinary Olympics. Många och långa timmar läggs ned i träningsköken för att slipa på varje detalj (se regler i bilaga 2). Inte alla vet att Sverige är världsledande i internationell tävlingsmatlagning och satsningen är stor för att skapa ökad kännedom. Ambitionen är att fler svenskar följer landslagets tävlingar.


JUNIORKOCKLANDSLAGET

Emmah Strömberg, Étoile

Harald Linder, Aira

Eric Hristov, Hesselbo

Kristin Hamberg, Lindeberg Bageri & Konditori

Melvin Glimstål, Oaxen

Matilda Pylkkö, 2:a våningen

Tia Strandberg, Hantverket

Oliver Meriot, Feira

Wictor Winqvist, Torekov Golfkrog

Dennis Hamrin, Mutantur

Jakob Persson, Bocuse d'Or Sverige Commis

Anders Karlsson, Coach

Sebastian Pettersson, Coach


KOCKLANDSLAGET

Marcus Bremdal, Wedholms fisk

Jerome Ianmark Calayag, Portal

Ida Bauhn, Den Gyldene Freden

Michael Andersson, Allegrine

Matilda Ewaldh, Frilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)

Viktor Thulin, Kitchen & Table Malmö Live.

Ludwig Tjörnemo, Ètolie/frilans/Årets kock

Anton Husa, Café Marmelad

Kasper Kleihs, Étoile

Ludvig Persson, Portal

Erik Möller, Gotia Towers

Marie Skogström, Coach


Jens Ericsson, General Manager


Idag lanseras också en ny hemsida skapad av multitalangen och coach Sebastian Pettersson med ny design och nytt innehåll (här finns också pressbilder) och den gamla kocklandslaget tas bort:

www.kocklandslagen.se

Följ Kocklandslagen på @juniorkocklandslaget och @kocklandslaget på Instagram och Facebook.


För ytterligare information eller intervjuer, kontakta:

Lisa Lönner, pressansvarig Kocklandslaget och Prat PR: lisa.lonner@prat.se 070 200 94 14


Bilaga 1: Mer om medlemmarna i Kocklandslagen


JUNIORKOCKLANDSLAGET


Namn: Anders Karlsson, coach

Född: 1979

Arbete: Frilanskock

Bästa matupplevelse: Finns många men Bon Lloc för cirka 20 år sedan, Noma för att man alltid måste tänka efter när man äter där eller samosas på gatan i Goa. Det hela handlar mycket om var man är i livet.

Favoritkrog: Lilla Ego, Stockholm

Tips i köket: Smaka mycket och ofta. Tro på dig själ


Namn: Sebastian Pettersson, coach

Född: 1995

Arbete: Frilanskonditor/matfotograf

​Bästa matupplevelse: En spontan middagsbjudning på landsorten i södra Frankrike med lokala råvaror från alla granngårdar.

Favoritkrog: Trattoria la Strega, Göteborg

Tips i köket: Arbeta metodiskt och strukturerat. Lita på dina lagkamrater

Namn: Emmah Strömberg

Född: 2000

Arbete: Kock på Ètoile

Bästa matupplevelse: Dinner by Heston Blumenthal

Favoritkrog: Minako

Tips i köket: Omringa dig av människor som driver dig till att bli bättre och inspirerar. Var uppmärksam på din omgivning och skriv ner allt.


Namn: Harald Linder

Född: 2000

Arbete: Kock på Aira

Bästa matupplevelse: Nyfångad, nygrillad torsk på en klippa vid havet i norra Norge

Favoritkrog: Hantverket

Tips i köket: Var inte rädd! Våga försöka, våga misslyckas, våga prova nya saker, våga ställa frågor och våga be om hjälp.

Född: 1999


Namn: Erik Hristov

Född: 2000

Arbete: Kock på Restaurang Hesselbo

Bästa matupplevelse: Agnolotti med pumpa och tryffel-beurre blanc, matad med sked under en brinnande fredags-service på Adam & Albin våren 2019

Favoritkrog: Sensum

Tips i köket: Laga mat som du tror på!


Namn: Kristin Hamberg

Född: 1999

Arbete: Konditor på Lindeberg Bageri & Konditori

Bästa matupplevelse: Le Petit Nice, Marseille

Favoritkrog: Hantverket

​Tips i köket: Man vet aldrig när man behöver en liten vinkelpalett!


Melvin Glimstål

Född: 2000

Arbete: Kock på Oaxen Krog

Bästa matupplevelse: Farsans risotto, runt det runda bordet hemma i Skåne som barn

Favoritkrog: Punk Royale

Tips i köket: Våga misslyckas, för att lära sig hur man ska lyckas


Namn: Matilda Pylkkö

Född: 2000

Arbete: Just nu Lindeberg, snart 2:a våningen i Halmstad.

Bästa matupplevelse: Sommarmiddagar hos min mormor

Favoritkrog: Sensum

Tips i köket: Var nyfiken och noggran!


Namn: Tia Strandberg

Född: 2000

Arbete: Kock på Hantverket

Bästa matupplevelse: Djuret, 2019

Favoritkrog: Barbro

Tips i köket: Smaka


Namn: Oliver Meriot

Född: 2000

Arbete: Arbetar inför öppning av Restaurang Feira i Östermalmshallen

Bästa matupplevelse: Första gången jag åt stekt anklever med min släkt i Frankrike.

Favoritkrog: Daniel Berlin Krog

Tips i köket: Att aldrig snåla med löken


Namn: Wiktor Winqvist

Född: 2000

Arbete: Torekov Golfkrog

Bästa matupplevelse: Besöket på matmarknaden ”La Boqueria” i Barcelona. Det var en fantastisk atmosfär och otroligt stort utbud av olika restauranger och marknadsstånd. Maten som serverades var ljuvlig och tilltalande, en riktig smakupplevelse.

Favoritkrog: Aquavit London

Tips i köket: Ensam är inte stark! För att lyckas i köket krävs det ett bra teamwork och en vass kniv


Namn: Dennis Hamrin

Född: 2000

Arbete: Kock på Mutantur

Bästa matupplevelse: Paj med vårlök, rabarber och lätt grillade brytbönor på Gastrologik

Favoritkrog: Västergatan, Malmö

Tips i köket: Man har alltid tid för skoj


Namn: Jakob Persson

Född: 2000

Arbete: Bocuse d'Or Sverige Commis

Bästa matupplevelse: Pasta kl 01 på Barabba i Köpenhamn, efter en tuff lördagsservice

Favoritkrog: Farang

Tips i köket: Var lugn och andas

KOCKLANDSLAGET


Namn: Marie Skogström, coach

Född: 1900-talet

Arbete: Äger & driver Mat & Vin Slottsparken, Malmö

Bästa matupplevelse: En tidig vårdag på Tickets i Barcelona

Favoritkrog: Är en plats där man känner sig som hemma och man vill stanna länge!!

Tips I köket: Våga utmana för att utvecklas och lär känna din smakpalett!


Namn: Ludwig Tjörnemo

Född: 1991

Arbete: Frilanskock/Étoile

Bästa matupplevelse: Att få äta menyn på chefs table på Per Se

Favoritkrog: Frantzén

Tips i köket: Var noggrann och smaka gärna en extra gång


Namn: Anton Husa

Född: 1993

Arbete: Café Marmelad

Bästa matupplevelse: Nattamat efter en lång och tuff service på Upper House

Favoritkrog: Lasse på Heden

Tips i köket: Skratta mycket!

Mest spelade låten i köket


Namn: Kasper Kleihs

Född: 1993

Arbete: Konditor på Étoile

Bästa matupplevelse: Osteria Francescana

Favoritkrog: Gastrologik

Tips i köket: Jobba rent och strukturerat


Namn: Marcus Bremdal

Född: 1983

Arbete: Wedholms Fisk

Bästa matupplevelse: Frantzén

Favoritkrog: Har många restauranger som favoriter men en som jag alltid måste besöka när jag är i Köpenhamn är restaurang Schönemann, den ligger varmt om hjärtat.

Tips i köket: Glädje! Det ska vara roligt att laga mat.


Namn: Jerome Calayag

Född: 1996

Arbete: Portal

Bästa matupplevelse: Daniel Berlin, Frantzén och Toyo Eatery i Filippinerna med min pappa.

Favoritkrog: Portal

Tips I köket: Jobba lugnt, rent och metodiskt.


Namn: Ida Bauhn

Född: 1992

Arbete: Den Gyldene Freden

Bästa matupplevelse: Soyokaze (Toro event 2018)

Favoritkrog: Barrafina

Tips I köket: Ha en plan.


Namn: Michael Andersson

Född: 1987

Arbete: Allegrine

Bästa matupplevelse: Alinea pop-up Madrid (2016), Flora bar (NYC, Stängd 2020)

Favoritkrog: Flora bar (NYC, Stängd 2020).

Tips i köket: Planering och förberedelse.


Namn: Matilda Ewaldh

Född: 1997

Arbete: frilans (Smögen, Hällnäs, Fjällbacka)

Bästa matupplevelse: hampholmen

Favoritkrog: Grano Göteborg

Tips I köket: Ha roligt!


Namn: Viktor Thulin

Född: 1996

Arbete: Kitchen & Table Malmö Live

Bästa matupplevelse: En av mina bästa matupplevelser var när jag var på 3-stjärniga Onyx i Budapest.

Favoritkrog: Har ingen direkt favoritkrog, älskar att prova nytt hela tiden för inspiration.

Tips I köket: Jobba alltid rent och organiserat, våga ta hjälp av kollegor och våga prova saker som man aldrig provat förut, ibland måste man misslyckas för att lyckas.

Mest spelade låten i köket: (Måste finnas på Spotify)


Namn: Ludvig Persson

Född: 1997

Arbete: Portal

Bästa matupplevelse: Söndagsmiddag hos min gammelfarmor Signe, hemgjorda köttbullar med socker på, pressgurka och brunsås. Sedan efterrätt, lättvispad grädde och inlagda persikor.

Favoritkrog: Bananas

Tips i köket: Att ha kul och att vara nyfiken.


Namn: Erik Möller

Född: 1987

Arbete: Kock/konditor Gothia Towers

Bästa matupplevelsen: När jag fick en riktig hamburgare på the Barn.

Favoritkrog: Familjen (bra drinkar och fantastisk råbiff).

Tips i köket: Krångla inte till det! Fantastiskt bra råvaror är bra som dom är.


GENERAL MANAGER, båda lagen



Namn: Jens Ericsson

Född: 1982

Arbete: General Manager Svenska Kocklandslagen

Bästa matupplevelse: Kadeau på Bornholm 2017

Favoritkrog: Dryck och mat i Uppsala

Tips i köket: Smaka upp maten ordentligt


Bilaga 2 – tävlingsregler och tävlingsupplägg Culinary World Cup


Kocklandslaget i Culinary World Cup

Kall och varm buffé för Kocklandslaget

Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.

  • 6 st olika varianter av plockmat (s k FingerFood) varav 4 st kalla och 2 st varma canapéer (serveras som buffé).

  • 1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).

  • 1 st Veganförrätt

  • 1 st varmrätt

  • 1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.

  • 3 st petit fourer baserat på lagets eget val av smak och utformat i mindre petit forer som får väga 6-14g.

  • Skulptur i endast socker och/eller choklad som ska vara 60-100 cm.

Varmkök för kocklandslaget

Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.

110 portioner av följande:

Förrätt:

Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.

Varmrätt:

Varm huvudrätt med något från slaktaren som huvudråvara.

Dessert:

Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.


JUNIORTÄVLING WORLD CUP

Kall och varm buffé för juniorerna

Detta är en ätbar buffé för 12 personer som ska tillagas och serveras på plats under 5 timmar. Den ska inkludera både kalla och varma rätter som är förberedda och tillagde utifrån ett visst förutbestämt tema. En råvarukorg för huvudrätten meddelas av tävlingsorganisationen en månad före tävlingsdagen och samma råvaror gäller för alla lag. De rätter som ska lagas till kalla bordet är upp till varje lag att planera och de ska visa upp en så bred yrkesskicklighet som möjligt. De kompletta recepten ska levereras till huvuddomaren på den första dagens tävling.

  • 4 st olika varianter av plockmat (s k Finger Food) varav två kalla och två varma

  • 1 st bufféfat med 3 st olika sorters kalla fisk- och/eller skaldjursanrättningar, 3 st olika passande garnityr och minst 2 st åtföljande såser samt sallad (serveras som buffé).

  • 1 stngsstandard och från högre nivå på restaurang.

  • 1 st dessert baserat på lagets eget val som har två huvudkomponenter samt tillbehör.




Varmkök för juniorerna

Detta är en 3-rätters meny tillagad och serverad på plats under 5 timmar.

60 portioner av följande:

Förrätt:

Kall fisk- och/eller skaldjursförrätt.

Varmrätt:

Varm huvudrätt med antingen nöt, fläsk, lamm, fågel eller vilt som huvudråvara.

Dessert:

Dessert med frukt/bärkomponent, minst en bakad detalj samt sås. Varierade temperaturer och konsistenser.


Om De svenska Kocklandslagen

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget tillsammans utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Marie Skogström är coach för svenska Kocklandslaget och coacher för svenska Juniorkocklandslaget är Sebastian Pettersson och Anders Karlsson. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget guld och svenska Kocklandslaget silver. Svenska Kocklandslaget tog guld i Senaste VM. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening. Juniorkocklandslaget och Kocklandslaget behöver starka partners för att stötta lagens insatser. Fyra huvudparters har hittills presenterats: Electrolux Professional, Martin & Servera, Unilever Food Solutions samt Västerbottensost.