Sverige är nordiska mästare i matlagning för femte året i rad

1 juni 2019 Lördag den 1 juni tävlade Henric Herbertsson i Nordiska Mästerskapen i matlagning i Reykjavik. Henric jobbar till vardags på SK Mat & Människor i Göteborg och är medlem i Svenska Kocklandslaget. Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter till 12 personer.

Råvarukorgen bestod av: Förrätt: Hälleflundra, pilgrimsmusslor, isländsk wasabi & tryffeltång Varmrätt: Isländsk lammnacke, lammlägg & potatis Dessert: Mörk choklad, isländska rabarber & Skyr

Henrics vinnarmeny:

Förrätt Bakad hälleflundra med smörsås, tartar på sotad pilgrimsmussla smaksatt med isländsk wasabi. Serveras med blomkålspuré, gurka, purjolök & tryffeltång

Varmrätt Confiterad lammnacke med dragon och brödcrust, bräserat lammlägg, potatis & selleripuré, picklad fänkål, friterad rotselleri & lammsky

Dessert Chokladmousse med skyr, rabarbersorbet, varm paté a choux fylld med kolasås, hasselnötter & kakaocrust

Juryn var imponerad när Henric presenterade sin meny och jurymedlemmen Fredrik Andersson, tillika Team Manager för Svenska Kocklandslaget kommenterar: ”De rätter som Henric serverade höll en jämn och bra nivå och allt var utfört och presenterat med högsta kvalitet.”

Övriga placeringar ser ut som följer: Senior: 1. Sverige 2 . Norge 3 . Finland

Sverige har de senaste 5 åren fina placeringar på seniorsidan 2015 Eddy Zippert Gilborne Vinnare 2016 Isak Wiig, Vinnare 2017 Jimmi Eriksson, Vinnare 2018 Ola Wallin, Vinnare 2019 Henric Herbertsson, Vinnare För intervjuer och högupplösta bilder: Fredrik Andersson

Team Manager Svenska Kocklandslaget +46 70 537 21 99 fredrik.andersson@kocklandslaget.se

Svenska kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF (Svenska Kockars Förening). Det är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branchen och att öka intresset för svensk gastronomi. Svenska kocklandslaget finansieras genom ideellt arbete och sponsorer. Svenska Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svensk gastonomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin. Svenska Kocklandslaget tränar i Framtidens kök på Electrolux HK i Stockholm. www.kocklandslaget.se