top of page

Svenska Kocklandslaget redo att försvara guldet

I april 2021 presenterades de nya medlemmarna i det Svenska Kocklandslaget som ska försvara tidigare topplaceringar. Efter att ha tränat tillsammans i ett och ett halvt år börjar det dra ihop sig inför Culinary World Cup i november där laget senast kammade hem en guldmedalj. Under slutspurten inför tävlingen ligger fokus på samarbete, tidsträning samt att spika de sista detaljerna som kan få Sverige att ytterligare befästa sin roll som kulinarisk toppnation.

Den 26-30 november är det äntligen dags för Culinary World Cup 2022 i Luxemburg. Senaste gången mästerskapet anordnades 2018 blev det guld för det Svenska Kocklandslaget efter topplacering i tävlingsgrenarna Varmköket och Kalla Bordet. I år utgörs tävlingen ännu en gång av två grenar där Varmköket blir en favorit i repris men Kalla Bordet ersätts av en ny gren: Chefs Table.


- Det är två ganska olika utmaningar vi har framför oss där båda grenarna verkligen ställer krav på samarbetet mellan kockarna och minsta lilla detalj kan vara avgörande. Jag tror dock att all den tid vi lagt ner samt våra lagmedlemmars otroliga driv och passion kommer att märkas på varje tallrik som skickas ut från köket under tävlingen, berättar Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.


Till grunden gäller liknande förutsättningar för båda grenarna: Laget har sex timmar till förberedelser och tre timmar för service att tillgå. Själva tävlingslaget består av sex stycken kockar samt fyra stycken helpers/commis, den stora skillnaden är vad som ska ut ur köket för de olika grenarna. Under Varmköket ska en trerättersmeny till 110 gäster serveras där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chefs Table ska laget presentera en avsmakningsmeny till 12 gäster där svenska smaker och tekniker får glänsa. Lagen bedöms enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.


- Även om smak och presentation väger tyngst så behöver ju självklart alla de andra bitarna sitta och det kräver mycket planering. Vi har en hel del tävlingsregler att förhålla oss till som också påverkar vad vi kan göra, t.ex. får vi endast använda tio eluttag under Varmköket vilket är en utmaning när 110 kuvert ska serveras! Ovanpå det har vi en klocka som tickar, så det vi fokuserar på nu är att spika samarbetet och flödet i köket så allt går så smidigt som det bara kan när vi väl är på plats, berättar Marie Skogström, Coach för Kocklandslaget.


Även Juniorkocklandslaget är med och tävlar i Culinary World Cup. Juniorerna kom på en fjärdeplats 2018 men under Culinary Olympics i Stuttgart 2020 knep de en guldmedalj och är redo att bevisa att Sverige har två landslag i världsklass.


För mer information eller övriga frågor om tävlingen, vänligen kontakta:

Rafaela Hall, Projektledare och PR-konsult Prat PR

Mail: rafaela.hall@prat.se

Mobil +46 72 142 98 69


Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslagen

Mobil: +46 702 54 25 66

Comments


bottom of page