top of page

Svensk succé med både silver och brons i Global Chefs Challenge

Efter några hektiska dagar i köket stod det äntligen klart att Sverige tog hem dubbla medaljer i Global Chefs Challenge. Michael Andersson belönades med silver och Harald Linder, som tävlade i Global Young Chefs Challenge, kammade hem en bronsmedalj.


Efter två år av inställda tävlingar var det äntligen dags för Michael Andersson och Harald Linder att visa vad de går för under Global Chefs Challenge i Abu Dhabi. När samtliga deltagande länders tallrikar serverats och avnjutits stod det klart att Michael, tillsammans med Eric Hristov från Juniorkocklandslaget som commis, belönades med silver medan Harald fick ett brons. Michael och hans commis Eric var Sveriges representanter i Global Chefs Challenge medan Harald tävlade i Global Young Chefs Challenge.


- Jag hade en bra känsla när jag gick in i köket, jag var taggad och fokuserad! Det kändes även riktigt tryggt att ha med mig Eric, vi är väldigt synkade när vi jobbar ihop. Så skönt att allt slit och alla förberedelser lönade sig och verkar ha märkts på maten jag serverade! berättar Michael Andersson.
- Jag är verkligen så otroligt glad, vilken känsla! Det har varit så mycket jobb innan, både rent praktiskt men även mentalt så det är en riktig urladdning detta. Men nu ska det firas! säger Harald Linder.
Michaels rätter:

  • Kikärtspannkaka med morot bräserad i klementin och café de Paris emulsion. Hasselnötter och rökt rapsolja samt ingefärspicklad morot.

  • Ostron och vitlöksglazad hälleflundra med fänkålspollen och espelette. Gurka och örtsallad med picklad gurka smaksatt med jalapeñoolja och tartar på hälleflundra samt vit sparris och varm ostronmajonnäs.

  • Stekt kalvfilé med örtcrust, confiterad champinjon fylld med bräserad kalvnacke och karamelliserad lök. Kalvbräss meunière med grön sparris och picklad kålrot fylld med färskost smaksatt med chili, ingefära och shisokrasse. Kryddig kålrotspuré smaksatt med dragon samt rostad vitlöksverjus.

  • Chokladbavaroise smaksatt med italiensk mandelte på en kardemumma brownie. Paté choux fylld med varm salt karamellsås. Mango marinerad i melissakrasse samt en mango och havtornssorbet.

Haralds rätter:

  • Bakad hälleflundra med espelettepeppar, bergamottglace toppad med forellrom. Vit sparris bakad i vassle och fläder toppad med äggulekräm. Ragu på blåmusslor, vit sparris och krasse. Skum smaksatt med bergamott, verjus och vitlök.

  • Pepparstekt kalvfilé med ragu på kalvnacke smaksatt med fermenterad grönpeppar. Kalvjus med murklor och citrontimjan, gnocchi med ramslök. Bellaverde blancherad i beurre monté, broccolipuré smaksatt med ramslök. Inlagd lök och smörstekta murklor.

  • Mango- och clementinsorbet på chokladjaconde med mandelcrisp. Mangosallad med clementin som infuserats med jasminte. Choklad choux fylld med crème de patisserie på bahibe choklad smaksatt med apelsinblomma. Mandarinmaränger och mandaringel.

- Jag är så otroligt stolt över grabbarna, vilka prestationer vi har fått se! Nu landar vi lite i detta – men sen drar vi igång träningarna inför Culinary World Cup i november. Nu ser vi till att det blir svensk succé även där, berättar Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.


För mer Information eller övriga frågor om tävlingen, vänligen kontakta:

Rafaela Hall, Projektledare och PR-Konsult Prat PR

Mail: rafaela.hall@prat.se

Mobil +46 72 142 98 69


Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslagen

Mobil: +46 702 54 25 66

Comments


bottom of page