top of page

Stark svensk insats när Nordic Chef och Nordic Green Chef avgjordes i Danmark

2022-03-31

Tidigare i veckan avgjordes finalen av Nordic Chef, Nordic Young Chef samt den helt nya tävlingen Nordic Green Chef som hölls på Foodexpo i Herning, Danmark. Efter en väl genomförd tävling av Sveriges representanter stod det klart att Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget fick en bronsplats i Nordic Young Chef. Emmah Strömberg, Daniel Jönsson och Anton Husa slutade på en fjärdeplats i sina grenar.
Det var två mycket spännande tävlingsdagar som utspelade sig under Foodexpo i Herning i Danmark den 28 och 29 mars. Den första tävlingsdagen var det dags för den allra första upplagan av Nordic Green Chef, där fokus ligger på gröna rätter. Sveriges representanter Emmah Strömberg och Daniel Jönsson landade på en fjärdeplats i denna tävling.


- Jag är riktigt stolt över min insats och är väldigt glad över att ha fått delta i allra första Nordic Green Chef. Jag tror bara det här är början på en spännande resa där alltfler gröna rätter kan få ta plats även i tävlingssammanhang, nu blickar vi framåt!, berättar Emmah Strömberg.


Under Nordic Chef som avgjordes dagen därpå slutade senioren Anton Husa på en fjärdeplats, medan junioren Melvin Glimstål lyckades kamma hem en bronsmedalj.

-Det var en hel del att få ihop men jag har ändå känt mig väl förberedd och kunde ha kul i köket idag! Jag är jättestolt över att ha fått representera Sverige och ser fram emot fler tävlingar framöver, säger Melvin Glimstål.


Både Nordic Chef och Nordic Young Chef är individuella tävlingar där samtliga nordiska länder skickar en junior och senior att tävla för sin nation. Tävlingsuppgiften är att de ska skapa och laga en trerätters meny med givna huvudråvaror och en råvarukorg att komplettera huvudråvaran med, de bedöms sedan efter olika kriterier där smak står för 50% av poängen. Kockarna har totalt 6 timmar och 15 minuter på sig att laga dessa tre rätter. Nya Nordic Green Chef är ett lagarbete mellan en senior kock och en junior kock och tävlingen har ett vegetariskt fokus där framför allt nordiska grönsaker och frukter lyfts. Även här bedöms lagen ut efter olika kriterier där smak står för 50% av poängen.


Vinnaren av Nordic Chef blev i år Håkon Solbakk från Norge, vinnaren av Nordic Young Chef blev Gabriel Kristinn från Island. Den allra första vinnaren av Nordic Green Chef blev Nils Flatmark och Tonje Svee från Norge.


Om de svenska representanterna

Anton Husa, 28 år från Stjärnhov, Gnesta. Är med i Svenska Kocklandslaget och är frilansande kock och konditor. Var även med i Kocklandslaget 2019-2020 som tog hem ett silver i Culinary Olympics 2020.

Melvin Glimstål, 21 år från Höganäs. Är med i Svenska Juniorkocklandslaget och jobbar på Oaxen i Stockholm. Var tidigare yngsta medlemmen i Skåne Kulinar när de tävlade i Culinary World Cup 2018.


Emmah Strömberg, 22 år från Stockholm. Är med i Svenska Juniorkocklandslaget och jobbar på Étoile i Stockholm.


Daniel Jönsson, 36 år från Bara utanför Malmö. Är med i Skåne Kulinar och jobbar på Restaurang Embassy i Malmö. Har tidigare tävlat i Årets Ekokock och Skånska Smaker.


För mer Information eller övriga frågor om tävlingen, vänligen kontakta:

Rafaela Hall, Projektledare och PR-Konsult Prat PR

Mail: rafaela.hall@prat.se

Mobil +46 72 142 98 69


Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslagen

Mobil: +46 702 54 25 66


Om de svenska Kocklandslagen

Det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget tillsammans utgör de två landslag som är Sveriges nationella lag för att tävla i Culinary World Cup 2022 samt Culinary Olympics 2024. Jens Ericsson är General Manager för båda lagen. Marie Skogström är coach för svenska Kocklandslaget och coacher för svenska Juniorkocklandslaget är Sebastian Pettersson och Anders Karlsson. Sveriges landslag har under två decennium presterat på högsta kulinariska nivå och är världens främsta landslag under denna tidsperiod. Senast i Culinary Olympics i Stuttgart 2020 tog svenska Juniorkocklandslaget Guld och svenska Kocklandslaget Silver. Sveriges Kökschefers Service AB driver landslagen och ägs av Svenska Kockars Förening.


Comments


bottom of page