top of page

Guld till Sverige när Nordic Chef avgjordes

Den 18-19 mars hölls de nordiska mästerskapen i matlagning i Herning i Danmark. När samtliga poäng räknats ihop stod det klart att Sverige belönades med guld i grenen Nordic Green Chef, en tävlingsgren med fokus på gröna rätter. Sverige representerades av Kocklandslagets Emil Persson och commis Ida Brixhall.

Svenska truppen på plats i Danmark: Jens Ericsson, Benjamin Hellström, David Forsman Törnqvist, Emil Persson, Ida Brixhall och Marie Skogström. Foto: Kocklandslaget


Den 18-19 mars var det äntligen dags för några av Sveriges mest framstående kockar att tävla mot våra nordiska grannländer i Nordic Chef. Samtliga länder har nyligen presterat på toppnivå i både Culinary Olympics och Bocuse d’Or och det blev en jämn kamp även i denna tävling. Efter några intensiva tävlingsdagar stod det klart att Emil Persson och Ida Brixhall kammade hem guldet i Nordic Green Chef. Emil och Ida lärde känna varandra när båda jobbade på Operakällaren och har sedan samarbetat i Kocklandslaget.


-       Det känns fantastiskt att ha fått representera Sverige i de nordiska mästerskapen och jag är så glad att vi nådde hela vägen fram! Vi har lagt otroligt mycket tid på att få till rätt balans i rätterna och sätta vår prägel på det vi serverade, och det betyder mycket att få den här bekräftelsen. Att få samarbeta med Ida i köket har varit så givande och jag är stolt över att vi rodde hem det här tillsammans, säger Emil Persson.


Nordic Green Chef introducerades som tävlingsgren i mästerskapet 2022 och har ett vegetariskt fokus. Grenen är ett lagarbete mellan en senior kock och en junior kock där laget bedöms efter flertalet olika kriterier, men smaken utgör 50% av poängen.


-       Emil och Ida är ett otroligt team, de stöttar varandra och båda har utvecklats av att ha tränat ihop. Jag är så stolt över deras insats och de förtjänade verkligen denna guldmedalj!, säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.


Det blev silvermedalj till Norge medan Danmark tog bronset.


Om Emil Persson och Ida Brixhall

Emil Persson är 30 år och kommer från Svedala. Han har varit med i Svenska Kocklandslaget sedan 2023 och tävlade med laget i Culinary Olympics 2024. I fjol tävlade han individuellt i Nordic Chef Senior.

Ida Brixhall är 20 år gammal och kommer från Ängelholm. Hon har agerat commis åt Kocklandslaget inför deras medverkan i Culinary Olympics och tävlade med Skåne Kulinar när de tog ett VM-silver 2022.

Yorumlar


bottom of page