top of page

Guld till Sverige i Culinary Olympics!

På onsdagen den 7 februari hölls den slutgiltiga prisceremonin i Culinary Olympics i Stuttgart. Efter att ha levererat på guldnivå i både Varmköket och Chef’s Table stod det klart att Juniorkocklandslaget tog hem guldet och därmed befäste Sveriges roll som kulinarisk toppnation.


Efter att ha tävlat i VM i december 2022 hade Svenska Kocklandslagen drygt ett år på sig att ladda om och visa vad de går för i Culinary Olympics i Stuttgart. För svenska Juniorkocklandslaget drog tävlingen igång lördagen den 3 februari då de tävlade i grenen Chef’s Table. Tidigt dagen därpå fick laget veta att de levererat på guldnivå, något som ökar chanserna betydligt för att kunna nå en topplacering i tävlingen totalt. Måndagen den 5 februari klev laget in i köket igen där de tog sig an grenen Varmköket, även denna dag levererade laget på topp. På onsdagen 7 februari var det dags för prisceremonin där de slutgiltiga resultaten presenterades - Juniorkocklandslaget tog hem guldet!

 

- Jag hade en bra magkänsla direkt när vi klev in i köket, även om vi såklart upplevde lite tävlingsnerver och ville leverera så kunde vi verkligen ha kul ihop. Vi har blivit otroligt sammansvetsade under åren vi har tränat och tävlat tillsammans, och det är en ära att vara lagkapten för det här gänget. Det känns fantastiskt att Juniorkocklandslaget säkrar ännu ett OS-guld, berättar Melvin Glimstål, lagkapten Juniorkocklandslaget.

 

För Kocklandslaget blev det ingen medalj denna gång, även om de i båda tävlingsgrenarna presterat på guldnivå.

 

- Jag är verkligen så stolt över hela laget. Vi nådde inte ända fram till en medalj vilket såklart känns surt, men alla har verkligen jobbat hårt och levererat under detta mästerskap. Sen har vi ju haft ett helt otroligt stöd både hemifrån och på plats vilket gett en sådan skjuts med energi åt oss. Det har varit en ära att representera Sverige under detta OS, säger Ida Bauhn lagkapten Kocklandslaget.

 

Båda lagen tävlade i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket serveras en trerättersmeny där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. Till Chef’s Table skulle båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen har bedömts enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.


- Jag är så stolt över alla, vi har verkligen två lag i toppklass som visat vad de går för. Att juniorerna lyckades med att ännu en gång ta hem ett guld i Culinary Olympics är en sådan otrolig bedrift, och de förtjänar verkligen det. Vi hade inte kunnat göra detta utan det fina stödet och nära samarbetet vi haft med våra leverantörer och sponsorer, och såklart det otroliga stöd vi fått från vänner, familj och branschkollegor. Jag är så tacksam över att få uppleva detta ihop med två fantastiska landslag, berättar Jens Ericsson, General Manager Kocklandslagen.

 

Placeringar Juniorkocklandslagen:

1.    Sverige

2.    Norge

3.    Danmark

 

Placeringar Kocklandslagen:

1.    Finland

2.    Schweiz

3.    Island

コメント


bottom of page