top of page

Guld i sikte när Svenska Kocklandslagen gör sig redo för Culinary Olympics 2024

Den 3-7 februari är det dags för Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget att visa vad de går för under Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Här presenterar lagen vilka kockar och konditorer som tar plats i de respektive lagens tävlingstrupp för att försvara Sveriges medaljer från förra OS.


Under Culinary Olympics 2020 gjorde Kocklandslagen succé där juniorerna kammade hem guldet och seniorerna tog en silvermedalj. Två år senare var det dags att tävla i VM, Culinary World Cup där Svenska Kocklandslaget fick ännu ett silver och Juniorkocklandslaget hamnade på fjärde plats. Med två månader kvar till Culinary Olympics i Stuttgart är båda lagen revanschsugna och har ett tydligt mål: Guld.


- Vi hade hoppats på ännu mer än den silvermedalj vi fick hem från VM 2022 men det ledde dock till en nytändning för båda lagen. Vi har verkligen analyserat varje steg och beslut vi fattar som lag, för att se hur vi kan bli bättre och spetsa till det vi gör ytterligare vilket jag tycker märks på det vi skapar i köket, säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.




Laguppställning i Stuttgart

Båda lagen presenterar nu vilka sex kockar och konditorer som ska representera Sverige på plats i Stuttgart.


Sexan från Svenska Kocklandslaget:

- Ida Bauhn, lagkapten

- Desirée Jaks, kock

- David Forsman Törnqvist, kock

- Emil Persson, kock

- Johanna Rampitsch, kock

- Malin Lönneberg, konditor

Helpers: Magnus Santesson, Carl Böhrens, Peter Olgar, Kristin Hamberg


Sexan från Juniorkocklandslaget:

- Melvin Glimstål, lagkapten

- Jakob Persson, kock

- Tia Strandberg, kock

- Harald Linder, kock

- Eric Hristov, kock

- Wictor Winqvist, konditor

Helpers: Casper Mikkelsen, David Lauri



Om tävlingsgrenarna

Båda lagen kommer att tävla i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket ska en trerättersmeny serveras där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. I detta moment ska Kocklandslaget producera 110 kuvert medan Juniorkocklandslaget ska leverera 70 kuvert under 6 timmar.

Till Chef’s Table ska båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen bedöms enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.


Tävlingsdagar 2024


Lördag 3 februari

Svenska Kocklandslaget, Varmköket

Start i tävlingsköket kl.12.00, servering jury/gäster kl. 18.00

Svenska Juniorkocklandslaget, Chef’s Table

Start i tävlingsköket kl.15.00, servering jury/gäster kl. 20.00


Måndag 5 februari

Svenska Juniorkocklandslaget, Varmköket

Start i tävlingsköket kl. 06.30, servering jury/gäster kl. 11.30


Svenska Kocklandslaget, Chef’s Table

Start i tävlingsköket kl. 15.30, servering jury/gäster kl. 20.30


Onsdag 7 februari

Prisutdelning


Comments


bottom of page