top of page

Desirée Jaks är Årets Kock 2023

Den 19 oktober var det äntligen dags att utse vinnaren av Årets Kock 2023 på Annexet i Stockholm. Efter en lång finaldag där kockarna fick lösa fyra olika uppgifter stod det klart att Årets Kock-debutanten Desirée Jaks kammade hem titeln. Desirée är medlem i Kocklandslaget sedan våren 2023 och är kreativ chef på Spesso i Stockholm.


Det var en mycket spännande finaldag för de åtta kockarna som gjorde upp om titeln Årets Kock 2023. Bland kockarna i finalen kunde man se både tidigare finalister samt några debutanter, alla lika taggade på att visa upp sina kunskaper. Tävlingen bestod av fyra olika uppgifter där kockarna hann planera tre av uppgifterna i förväg medan en uppgift presenterades dagen innan finalen. När samtliga rätter serverats och bedömts stod det klart att Desirée Jaks är Årets Kock 2023.


- Det är en helt fantastisk känsla! Jag fick en lite utmanande start men överlag kändes det bra under dagen, samtidigt var jag såklart nervös - men det var bra nerver! Det gjorde att jag hittade tillbaka till mitt fokus och kunde leverera rätterna så som jag ville. Jag tycker verkligen att jag fick visa vem jag är i den maten jag presenterade idag. Jag är så stolt och tacksam, det här betyder så mycket för mig!, berättar Desirée Jaks.


Utöver rätterna de serverade bedömdes kockarna också på hur väl de kommunicerade med sin commis, hur de minimerade råvarusvinn, hur de organiserade sitt kök samt att de följde angiven tid.


- Det har varit grymt att se Dessan i köket idag, hon är en maskin och grym matlagare! Jag vet vad det här betyder för henne och hennes seger kommer att fungera som extra bränsle för Kocklandslaget inför att vi tävlar i Culinary Olympics i Stuttgart 2024 – nu kör vi!, säger Jens Ericsson, General Manager för Kocklandslagen.


Desirée Jaks är med i Kocklandslaget sedan våren 2023 och har tidigare tävlat med Stockholm Culinary Team 2016 och Juniorkocklandslaget 2017-2018. Desirée har även vunnit Nordic Young Chef 2018. Hon är kreativ chef på Spesso i Stockholm och har tidigare jobbat på bl.a. Agrikultur.


För mer Information eller övriga frågor om tävlingen, vänligen kontakta:

Rafaela Hall, Projektledare och PR-Konsult Prat PR

Mail: rafaela.hall@prat.se

Mobil +46 72 142 98 69


Jens Ericsson, General Manager Svenska Kocklandslagen

Mobil: +46 702 54 25 66

Comments


bottom of page